Eiken tafel: oliën, lakken of in de wax zetten?

Eiken tafel: oliën, lakken of in de wax zetten?

Hoe onderhoud je een eiken tafel; olie, lak of wax?

Eikenhout is een natuurlijke, robuuste houtsoort en net zoals een fles rode wijn die steeds lekkerder wordt als je hem laat liggen, wordt eikenhout alleen nog maar mooier met de tijd. De tijdloosheid van eikenhout zie je terug in het interieur, veel mensen kiezen voor eiken hout omdat het een hele warme uitstraling heeft en de meubels zijn degelijk.

Bij het kiezen van eiken houten meubels komt ook onderhoud kijken, zodat het hout langer meegaat maar ook beschermd blijft tegen vlekken. Je kan dan het beste je tafel behandelen met lak of met olie. In dit artikel geven wij jou een aantal tips over hoe je een eikenhouten tafel het beste kan behandelen. Welke olie of lak kan je gebruiken op je onbehandelde eiken houten tafel?

Eiken tafel oliën, lakken of in de wax zetten

Eiken is een houtsoort met open poriën en neemt razend snel vlekken, oliën en vocht op. Het is erg makkelijk om je tafelblad zelf te behandelen met een olie, lak of was om de tafel extra te beschermen tegen vocht en vuil.

Een onbehandelde eikenhouten tafelblad behandelen

Een onbehandelde eikenhouten tafelblad is prachtig, totdat er kringen en vlekken op zijn gekomen. Of als je die vlekken nog niet op je tafelblad hebt maar je je tafelblad van eiken wilt beschermen? Er is een goed antwoord; de beste manier is om de tafel te behandelen. En dat kan op drie manieren; olie, lak of wax.

Je tafelblad oliën

Olie dringt in het hout door en zorgt voor een goede bescherming van je eikenhouten tafelblad. Wij adviseren deze producten te gebruiken;

De Furniture Oil van Borma Wachs, dit product is op basis van natuurlijke oliën versterkt met hoogwaardige harsen voor de afwerking in twee of drie lagen op meubels in onbehandeld hout. Het biedt een uitstekende weerstand tegen vlekken en slijtage. Het vereist geen specifieke basislaag en is klaar voor gebruik. Geschikt voor hard en zacht hout, ook voor absorberend of zeer poreus hout. Beschikbaar in glanzende versies of olie in natuurlijk mat effect. De olie zorgt er tevens voor dat het hout meer tot leven komt.

Het hout is eenvoudig in een veelvoud van tinten te maken door eerst te kleuren met de Holzwachs Lasur van Borma Wachs. De verkrijgbare tinten zorgen voor een kleurbehandeling van de tafel en kunnen een kleuraccent geven dat de tafel beter bij de rest van uw interieur laat passen.

Je tafelblad lakken

Wil je je tafelblad voorzien van een sterke laklaag maar wil je liever dat het tafelblad er zo natuurlijk mogelijk uit blijft zien, alsof het hout geen behandeling heeft gehad dan adviseren wij de BlueWolf 0% Matt Lacquer. De tafel geef je dan een unieke onbehandelde matte uitstraling en de BlueWolf beschermt zeer goed tegen vuil, water en olie. Daarnaast is het super makkelijk zelf aan te brengen. Neem contact met ons op voor een monster of voor meer informatie.

Borma Wachs Multipurpose Dye is een ideale kleurstof om elk onbehandeld houten binnen oppervlak te kleuren. Het dringt enkele millimeters diep in het hout. Dit geeft een zeer natuurlijk effect. De verschillende kleuren benadrukken de natuurlijke schoonheid van de houtnerf. De concentratie is klaar voor gebruik en kan gemengd worden met water, thinner of alcohol. Dit product is de ideale vervanging voor iedereen die de traditionele producten zoals anilinepoeders wilt vermijden aangezien traditionele producten schadelijke zijn door inademing van de poeders.

Je tafelblad in de was zetten

Wanneer het blad van je eikenhouten tafel dof is geworden en zijn glans heeft verloren, kan je er ook voor kiezen om deze in de was of wax te zetten. Het voordeel van was is dat het heel diep in het hout dringt en een optimale verzorging en bescherming aan het hout geeft. Je moet dit vaker bijhouden dan lak of olie. Het in de was zetten van een tafelblad is een eenvoudig proces, wat je goed zelf kunt uitvoeren. Wij adviseren de bijenwas te gebruiken van Borma Wachs, de Borma Holz Wachs, een bijenwas in pasta vorm op basis van carnauba. Een professioneel product dat de belangrijkste wassen van minerale, dierlijke en plantaardige oorsprong bevat, voor het voorkomen van scheuren, zwellingen of vervaging van alle soorten houtoppervlakken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »