Voorjaarsschoonmaak van je tuinhout

Voorjaarsschoonmaak van je tuinhout

In deze handleiding lees je alles over het schoonmaken, voorbereiden, behandelen en beschermen van je tuinhout.

De grote voorjaarsschoonmaak

Of je tuinmeubelen nu van hout of kunststof zijn, ze hebben allemaal onderhoud nodig.

Zeker als ze het hele jaar buiten blijven staan. Alle materialen krijgen nu eenmaal door de weersinvloeden na enkele maanden een groene of donkere waas. Dit komt door de mos- en algvorming na een vochtige periode.

Periodiek onderhoud verlengt de levensduur van je zitje en tevens blijf je de gewenste uitstraling behouden. Veel mensen zijn bang voor het reinigen van houten tuinsets, maar dat is nergens voor nodig. Hieronder geven we je enkele handvaten, waardoor je tot in lengte van jaren van je tuinset kunt genieten.

Wanneer?

Er is niets lekkerder dan bij de eerste zonnestralen je tuin en tuinmeubels weer zomer klaar te maken. Om de levensduur optimaal te verlengen, kun je de meubels net voor de winterstaling een extra laagje olie of lak gunnen. Zodat ze optimaal beschermd de regen, kou en sneeuw kunnen trotseren.

Welke reinigingsmiddelen?

Afhankelijk hoe de meubels uit de winter gekomen zijn, zul je ook de behandeling moeten afstemmen. Wel is belangrijk om te weten of je meubels geolied of gelakt zijn.

Is het meubilair alleen een beetje vies en stoffig dan volstaat een goede poetsbeurt met Deck Soap.

Zijn je meubels aangetast door de winter en is er sprake van algen-schimmelvorming dan behandelen met Exterior Wood Cleaner.

Wil je na de poetsbeurt een andere kleur of ander soort afwerking aanbrengen, dan adviseren wij de Extra Strong Wood Cleaner. Deze verwijdert ook oude lak en olie lagen. Deze cleaner moet nadien geneutraliseerd worden met behulp van de Exterior Wood Cleaner.

Is je tuinhout alleen vergrijst en wil je deze vergrijzing verwijderen, dan is er de No Grey.

Kortom voor elke verontreiniging hebben we een passend middel. Wij adviseren om het hout niet met een hoge druk reiniger te behandelen. Door de kracht zal deze oneffenheden in het hout maken. Gewoon lekker schrobben met een zachte schrobborstel.

Afwerking

Eigenlijk zijn er twee soorten afwerkingen. Olie of Lak.

Simpel uitgelegd trekt olie in het hout en legt lak een laagje over het hout. Beide afwerkingen hebben hun voor-en nadelen. Olie is echter wel de meest gemakkelijke afwerking. Zowel voor het aanbrengen als voor onderhoud.

Bij het aflakken van hout, moet je rekening houden met een 3-laags systeem. De eerste laag is om in het hout te penetreren, zodat je een goede bescherming en een goede hechting hebt. Je kunt hiervoor Holzwachs Lasur gebruiken. Deze is zowel leverbaar in een transparant of kleur. De volgende twee lagen zijn de afwerkingslagen. Deze zorgen voor de zichtbare laag. Tegenwoordig zijn deze toplagen verkrijgbaar in alle soorten glans. Een lak met een zeer goede bescherming is bijvoorbeeld onze Flatting Marine.

Olie heeft bijna dezelfde systeemopbouw als lak. Echter ben je in veel gevallen met twee lagen al gereed. De eerste laag Holzwachs Lasur voor een diepe bescherming en kleur.

En als toplaag een Uv Weather Oil. Voor een nog betere bescherming kun je deze UV Weather Oil in twee lagen aanbrengen.

Houtsoorten

Ieder houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Om deze nog meer te benadrukken, zijn er verschillende oliën voor specifieke houtsoorten.

Teak: Een houtsoort met dichte structuur. Hierdoor moeilijk doordringbaar. Onze Teakoil is zodanig geformuleerd dat deze wel het hout binnendringt.

Thermowood: dit is geen houtsoort, maar een stoombehandeling waardoor naaldhout een langere levensduur krijgt. Om de levensduur extra te verlengen of een kleur aan te brengen, adviseren wij Thermowood Oil.

Tropisch hardhout:  Veel van deze soorten (Azobe, Bankirai, Padoek) bevatten van nature olie, gom en tanning. Deze zullen altijd vrij komen. Het is dus zaak deze eigenschappen te benutten voor het beschermen en verfraaien van het hout. Aangezien veel vlonders gemaakt worden van deze houtsoorten is de Terrace Oil samenstelt met ingrediënten die jouw hardhout beschermen.

Eiken: Wellicht de meest veelzijdige houtsoort. Een Europees hardhout dat rijk is aan voedingsstoffen. En daardoor treedt er bij buitengebruik vaak schimmelvorming op. Bij het meest veelzijdige hout, hoort natuurlijk ook de meest veelzijdige olie. Weather Oil UV past perfect bij eiken.

Douglas: vaak gebruikt voor schuttingen en tuinhuisjes. Een Europees zachthout, dat behandeld kan worden met Holzwachs lasur en eventueel een extra toplaag UV Weather Oil of Tixio Topgel.

Niet behandelen

Houtsoorten hoeven niet behandeld te worden, maar één ding is zeker; het hout zal gaan verkleuren en na verloop van tijd gaan rotten. Door het hout te voorzien van de juiste afwerking kun je tot in lengte van jaren blijven genieten van je hout, in de kleur die jij het mooiste vindt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »