KLEURSTOF | STAIN | DYE | BEITS

 

Wat is het verschil tussen hout kleurmiddel en beits?

 

In Nederland denken we bij beits voornamelijk aan de Tuinhoutbeits; Een coating die het hout kleurt, maar ook een bepaalde bescherming biedt. Zeer veelvuldig toegepast op tuinhuisjes, schuttingen etc. In het buitenland noemen ze dit veelal 'Lasur'. Sinds de jaren 60 zijn we echter in verband met kostenbesparing het kleuren en de bescherming gaan combineren in één coating. De gekleurde coatings hebben een prominente plek in het assortiment gekregen en de oorspronkelijke methode verdwijnt langzaam.

De tweede betekenis van beits is : Kleurmiddel - Wij hanteren zelf altijd de Engelse benaming: Stain. Reeds duizenden jaren wordt hout eerst gekleurd en dan beschermd. Dit kleuren werd vroeger met natuurlijke grondstoffen gedaan. De witte kleur in befaamde grottekeningen werd bijvoorbeeld gemaakt van gemalen dieren botten.

Het proces om hout eerst te kleuren en dan te beschermen wordt in Nederland steeds minder toegepast. In tegenstelling tot buurlanden zoals Duitsland en Engeland. Dit wil niet zeggen, dat wij voorop lopen t.o.v. deze landen, maar een andere kwaliteitsnorm hanteren. Door alleen de topcoat van je hout te kleuren vlak je het houteffect weg. Nerven en kleurschakeringen van het hout worden bedekt en vallen weg. Bij een oppervlakkige beschadiging zal de originele houtkleur dan ook weer zichtbaar worden.

Door het hout eerst te kleuren met een stain ofwel houtkleurmiddel, worden de kenmerkende structuren van de gekozen houtsoort juist benadrukt. Het kleurmiddel dringt diep in het hout. Het hout krijgt een warme, diepe tint en de kleurschakering wordt voller. Als beschermlaag, behandel je het hout vervolgens met lak of olie. 

In ons assortiment vind je een breed scala aan houtkleurmiddelen ofwel beits/stains zoals alchoholbeits, waxbeits, verouderingsbeits, houtkleurstof, oplosmiddelhoudende stain, oliebeits en waterbeits. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »