Hoe bescherm ik mijn houten tuinmeubelen?

  • Geplaatst op
  • Door C.Golsteijn
  • 0
Hoe bescherm ik mijn houten tuinmeubelen?

 

 

Hoe bescherm ik mijn houten tuinmeubelen?


Afwerking van het hout

 

Eigenlijk zijn er twee soorten afwerkingen. Olie of Lak.

Simpel uitgelegd trekt olie in het hout en legt lak een laagje over het hout. Beide afwerkingen hebben hun voor-en nadelen. Olie is echter wel de meest gemakkelijke afwerking. Zowel voor het aanbrengen als voor onderhoud.

Bij het aflakken van hout, moet je rekening houden met een 3-laags systeem. De eerste laag is om in het hout te penetreren, zodat je een goede bescherming en een goede hechting hebt. Je kunt hiervoor Holzwachs Lasur gebruiken. Deze is zowel leverbaar in een transparant of kleur. De volgende twee lagen zijn de afwerkingslagen. Deze zorgen voor de zichtbare laag. Tegenwoordig zijn deze toplagen verkrijgbaar in alle soorten glans. Een lak met een zeer goede bescherming is bijvoorbeeld de Botenlak ofwel Flatting Marine.

Olie heeft bijna dezelfde systeemopbouw als lak. Echter ben je in veel gevallen met twee lagen al gereed. De eerste laag Holzwachs Lasur voor een diepe bescherming en kleur. En als toplaag een UV Weather Oil. Voor een nog betere bescherming kun je deze UV Weather Oil in twee lagen aanbrengen.
 

Houtsoorten

 

Ieder houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Om deze nog meer te benadrukken, zijn er verschillende oliën voor specifieke houtsoorten.

Teak

 

Teak is een houtsoort met dichte structuur. Hierdoor moeilijk doordringbaar. Onze Teak Oil is zodanig geformuleerd dat deze wel het hout binnendringt. Bekijk hier de instructievideo van Borma Wachs over het onderhout van je tuinmeubilair met Teak Oil. 

 

 

Thermowood

 

Dit is geen houtsoort, maar een stoombehandeling waardoor naaldhout een langere levensduur krijgt. Om de levensduur extra te verlengen of een kleur aan te brengen, adviseren wij Thermowood Oil.

 

Tropisch hardhout

 

Veel van deze soorten (Azobe, Bankirai, Padoek) bevatten van nature olie, gom en tanning. Deze zullen altijd vrij komen. Het is dus zaak deze eigenschappen te benutten voor het beschermen en verfraaien van het hout. Aangezien veel vlonders gemaakt worden van deze houtsoorten is de Deck Oil samenstelt met ingrediënten die jouw hardhout beschermen.

 

Eiken

 

Wellicht de meest veelzijdige houtsoort. Een Europees hardhout dat rijk is aan voedingsstoffen. En daardoor treedt er bij buitengebruik vaak schimmelvorming op. Bij het meest veelzijdige hout, hoort natuurlijk ook de meest veelzijdige olie. Weather Oil UV past perfect bij eiken.

 

Douglas

 

Douglas wordt vaak gebruikt voor schuttingen en tuinhuisjes. Een Europees zachthout, dat behandeld kan worden met Holzwachs lasur en eventueel een extra toplaag UV Weather Oil of Tixio Topgel.

 

In het blogartikel 'De grote voorjaarsschoonmaak' lees je alles over het reinigen van je tuinmeubelen. 

 

Heb je nog vragen of advies nodig over het behandelen van tuinhout? Kom naar onze winkel in Echt (Limburg) of bel ons voor een deskundig advies.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »