Beits of beits???

Beits of beits???

 

 

Beits of Beits???


We lopen in Nederland tegen het feit aan dat we voor 2 verschillende producten dezelfde naam hebben. Nu zijn er meer woorden met meerdere betekenissen, maar niet in zelfde product range. 

Definitie: “Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot vernis en lak, in de volksmond vaak verf genoemd, dringt beits gedeeltelijk in het hout.”  Bron: Wikipedia 25-10-2020

 

Wat zijn de verschillen tussen Tuinhoutbeits en Kleurmiddel ofwel ook beits/stain?

 

Tuinhoutbeits

 

In Nederland denken we inderdaad bij beits voornamelijk aan de zogenaamde Tuinhoutbeits. Een coating die het hout kleurt, maar ook een bepaalde bescherming biedt. Zeer veelvuldig toegepast op tuinhuisjes, schuttingen etc. In het buitenland noemen ze dit veelal Lasur. Sinds de jaren 60 zijn we echter in verband met kostenbesparing het kleuren en de bescherming gaan combineren in één coating. De gekleurde coatings hebben een prominente plek in het assortiment gekregen en de oorspronkelijke methode verdwijnt langzaam.

Sinds de jaren 60 zijn we echter in verband met kostenbesparing het kleuren en de bescherming gaan combineren in één coating. De gekleurde coatings hebben een prominente plek in het assortiment gekregen en de oorspronkelijke methode verdwijnt langzaam.

 

Kleurmiddel

 

De tweede betekenis van beits is : Kleurmiddel.

 

Wij hanteren zelf altijd de Engelse benaming: Stain. Reeds duizenden jaren wordt hout éérst gekleurd en daarna beschermd. Dit kleuren werd vroeger met natuurlijke grondstoffen gedaan. De witte kleur in befaamde grottekeningen werd bijvoorbeeld gemaakt van gemalen dieren botten.


 

Het proces om hout eerst te kleuren en dan te beschermen wordt in Nederland steeds minder toegepast. In tegenstelling tot buurlanden zoals Duitsland en Engeland. Dit wil niet zeggen, dat wij voorop lopen ten opzichte van deze landen, maar vooral een andere kwaliteitsnorm hanteren.  Door alleen de topcoat te kleuren met een laag tuinhoutbeits vlak je het houteffect weg. Nerven en kleurschakeringen van het hout worden bedekt en vallen weg. Bij een oppervlakkige beschadiging zal de originele houtkleur dan ook weer zichtbaar worden.

Door het hout eerst te kleuren met een stain, worden de kenmerkende structuren van de gekozen houtsoort juist benadrukt. Het hout krijgt een warme, diepe tint en de kleurschakering wordt voller. Alle stains zijn erg “dun”. Je kunt ze het beste vergelijken met water. Door deze lage viscositeit dringt deze diep in het hout. Zelfs in harde houtsoorten zoals tropisch hardhout of beuken. Het gaat dan ook een reactie aan met het hout in plaats van er een laag overheen te leggen. Dit binnendringen van het hout is in veel gevallen ook essentieel om de gewenste afwerking te bereiken. Om een eiken keuken een mooie diepzwarte kleur te geven, is stainen bijvoorbeeld noodzakelijk. Dit is met alleen een zwarte topcoat niet mogelijk. Je bestelt dan het beste onze
Morrells Light Fast Stain - Zwart.

Hier vind je ons assortiment van stains. Er zijn zeer verschillende stains met hun karakteristieke kenmerken verkrijgbaar. In onze volgende blog lees je alles over de verschillende soorten stain zoals alchoholbeits, waxbeits, houtkleurstof etc. Lees mijn blog: Verschillende kleurmiddelen over de welke stain, welk effect heeft. (Binnenkort beschikbaar)

 

  

Hout beschermen na het kleurproces

 

Na het stainen is het hout alleen gekleurd en zeker nog niet beschermd. Afhankelijk van de gekozen stain, moet het hout nog afgewerkt worden met een olie, lak of wax. Breng je deze bescherming niet aan, dan zal de stain op korte termijn vervagen en zelfs verdwijnen. Afhankelijk van de gekozen afwerking zal de kleur altijd iets wijzigen. Zet daarom altijd een proefstukje op, om het eindeffect te beoordelen. Al met al is het gebruik van stains niet de makkelijkste en goedkoopste methode. Maar iedere consument ziet in één oogopslag de hoge mate van kwaliteit en dus de toegevoegde waarde.


Heb je nog vragen of wil je weten welk houtkleurmiddel het beste is voor jouw klus? Kom naar onze winkel in Echt (Limburg) of bel ons voor een deskundig advies.

 

 

 



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »