Een houten vloer oliën, zo doe je dat

Een houten vloer oliën, zo doe je dat

 

 

Een houten vloer oliën, zo doe je dat


Heb je een nieuwe, onbehandelde houten vloer, die je wilt behandelen

met olie voor een natuurlijke uitstraling? Lees dan eerst deze handige tips.

 

Wat doet olie voor je houten vloer?

 

1. Langdurig beschermen

 

Olie beschermt je houten vloer. De vloerolie trekt in het hout, waardoor er geen

water of vuil in het hout kan trekken. En is er sprake van een beschadiging of een

plek met slijtage, dan kun je gewoon die vloerplank(en) oliën. Je hoeft niet de

hele vloer te schuren en opnieuw te oliën. Dat is het voordeel van olie!

 

2. Een andere kleur geven

 

Olie geeft je plankenvloer niet alleen een mooie, natuurlijke uitstraling. Met olie kun je je houten vloer ook een andere kleur geven. Maar pas op: elke houtsoort reageert anders op olie. Een eiken vloer kun je goed kleuren met olie, een hardhouten vloer minder goed. Zelfs planken van dezelfde boom kunnen anders kleuren. Test je vloerolie dus altijd eerst uit om te zien of de kleur voldoet aan je verwachtingen.

 

 

Vloerolie

 

 

Olie aanbrengen op je houten vloer

 

Vloerolie kun je gemakkelijk zelf aanbrengen op je vloer, daar heb je geen vakman voor nodig. Volg gewoon de volgende 5 stappen:

 
1 | Maak je houten vloer stofvrij en schoon.

Dus eerst stofzuigen en daarna nog even vochtig afnemen.
 

2 | Daarna ga je de olie aanbrengen op het hout. Dat kun je doen met een borstel, doek of een verfspuit. Breng de olie aan in dunne lagen. Dikkere lagen zijn geen betere bescherming. Er komt dan een film op het hout te liggen, die het uitwrijven zwaarder maakt en zorgt voor een langere droogtijd.
 
3 | Laat de olie zo’n 15-20 minuten intrekken. Dit is gebaseerd op een temperatuur van 20 graden. Is het warmer dan droogt de olie sneller, is het kouder dan heb je iets meer tijd om de olie uit te poetsen.

4 | Poets de olie uit met een schone, droge doek. Dat doe je als de olie nog nat is. Met het uitpoetsen wrijf je de olie in het hout en tegelijkertijd veeg je de overtollige olie van je vloerplanken. Als de doek verzadigd is met olie, neem je een nieuwe doek. Let op: laat de verzadigde doeken volledig uitgevouwen drogen om ontvlamming te voorkomen. Als ze helemaal droog zijn, kun je de doeken weggooien.

5 | Afhankelijk van de houtsoort herhaal je na een droogtijd van 48 uur de bovenstaande stappen tot het hout verzadigd is. Hoe vaak dat is, is niet te voorspellen. Sommige houtsoorten hebben een extra laag olie nodig voor een optimaal resultaat, andere niet.

 

Heb je nog vragen of wil je weten welke vloerolie het beste is voor jouw

houten vloer? Kom naar onze winkel in Echt (Limburg) of bel ons voor een

deskundig advies.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »