Tips & Trics

  • Geplaatst op
  • Door C. Golsteijn
  • 0
Tips & Trics

In dit artikel lees je alle Tips & Trics voor het juist aanbrengen van olie.

Wij willen graag tevreden gebruikers en onze producten doen wat de gebruikers ervan mogen verwachten. Toch gaat het heel af en toe mis. Voor alle partijen is dat erg vervelend. Lees hieronder hoe we dit kunnen voorkomen.

Hout
Hout is een natuurproduct. Met zijn eigen authentieke kenmerken en eigenaardigheden. Niet iedere houtsoort reageert hetzelfde op de olie. Eiken verschilt t.o.v. hardhout. Zelfs planken van dezelfde boom kunnen anders kleuren. Zet daarom altijd even een proefstukje op. Je went daardoor aan de werkwijze en je ziet eenvoudig of het voldoet aan je verwachtingen.

Oude afwerkingen
Onze producten zijn geformuleerd om te worden toegepast op onbehandeld hout. Ga je echter reeds behandeld hout afwerken, probeer dan zoveel mogelijk oude lagen te verwijderen. (bijv. afbijten/schuren/reinigen). Onze producten zullen normaal gesproken niet reageren met producten van andere leveranciers. Toch adviseren wij hierom ook om toch eventuele problemen( vervellen, crackle vorming etc) te voorkomen, een proefstuk te zetten.

Aanbrengen
Om het aanbrengen op de juiste manier te doen, is er een belangrijke regel:
Olie in het hout, lak op het hout
Olie is bedoeld om in het hout te trekken. Dan doet de olie waarvoor hij is bedoeld; verfraaien en beschermen. Dikkere lagen is geen betere bescherming. Dit kan zelfs een negatief effect hebben.

In het algemeen is dit de werkwijze:
1. Olie gelijkmatig en dun aanbrengen met borstel, doek of spuit.
Breng de olie aan in dunne lagen. Bij te dikke lagen, zal er een film op het hout komen te liggen, die zorgt voor langere droogtijden en ook het uitwrijven zwaarder maakt.
2. Ongeveer 15/20 minuten laten intrekken.
Dit is gebaseerd op een normale temperatuur van 20 graden. Is het warmer dan zal de olie sneller drogen en bij koudere temperaturen zul je iets meer tijd hebben om de olie uit te poetsen.
3. Met een schone, droge doek uitpoetsen.
Je moet de olie nog uitpoetsen als deze nog nat is. Wrijf de olie in het hout en tegelijkertijd poets je daarmee ook de overtollige olie af.
Gebruik altijd schone doeken. Als doek verzadigd is met olie, dan weer een nieuwe gebruiken.
Let op: Doeken na gebruik laten drogen om ontvlamming te voorkomen.
4. Na drogen, bovenstaand herhalen.
Hoe vaak je bovenstaande moet herhalen, is niet te voorspellen. Maar het doel van de olie is om het hout te verzadigen. Dan bereik je de optimale bescherming.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »